När dricksvattnet behöver kokas
Om det finns misstanke om att ditt dricksvatten kan innehålla mikroorganismer som kan göra dig sjuk kommer vi på SEOM att utfärda en kokningsrekommendation.
En kokningsrekommendation utfärdas när det finns misstanke om att dricksvattnet kan vara förorenat med mikroorganismer som bakterier, virus eller parasiter. Detta kan ske vid exempelvis vattenläckor, underhållsarbete eller andra incidenter som påverkar vattenkvaliteten.
Detta ska du göra när vi rekommenderar att dricksvattnet ska kokas:
- Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
- Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
- Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.
Rådfråga en veterinär om du är orolig för dina djur.
Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till att:
- blanda saft eller andra drycker med vatten
- brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
- göra is
- skölja frukt och grönsaker som inte kokas eller hettas upp på annat sätt.
- borsta tänderna
Okokt dricksvatten kan användas till att:
- tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta
- tvätta händer och ansikte
- duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten. Undvik att bada.
- diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet
- diska för hand, låt disken torka innan den används
- tvätta kläder
- städa och rengöra ytor
- vattna blommor
- spola toaletten
Observera: Barn ska inte leka i vattenspridare, barnbassänger eller liknande när kokningsrekommendation gäller för dricksvattnet.
Du som fastighetsägare har ansvar för att informera dina hyresgäster vid en kokningsrekommendation. Det finns informationsblad på olika språk att ladda ner från Livsmedelsverkets hemsida.