När bör man byta dagens lösning för uppvärmning av fastigheten?
De är förstås upp till var och en. Men generellt brukar man säga att livslängden på en frånluftsvärmepump ligger på omkring 15 år. För att undvika ett abrupt driftavbrott och slippa onödiga kostnader som då kan tillkomma kan det vara smart att i god tid börja planera för hur man vill värma upp sin fastighet i framtiden.
Vad händer om flera fastigheter i området väljer att koppla bort fjärrvärmen? Fortsätter SEOM att leverera fjärrvärme ändå?
Ja, vi kommer att fortsätta leverera värme till alla fastigheter som väljer att behålla fjärrvärmelösningen.
Hur många anläggningar är det som berörs i Silverdal?
Det är ungefär 140 fastigheter som berörs.
Kan man placera värmeväxlare och fläkt på samma plats som dagens frånluftsvärmepump står?
Det går alldeles utmärkt!
Är det obegränsad tillgång av tappvarmvatten med en värmeväxlare?
Ja det stämmer.
Innebär fjärrvärme att man kan kyla ner huset?
Nej, vill man kunna kyla ner huset behöver man komplettera med en separat kylalösning.
Om man väljer att koppla bort fjärrvärmen till en fastighet, hur svårt/dyrt är det då att i framtiden koppla in fjärrvärmen igen?
Det bör inte vara några större svårigheter att återansluta fastigheten till fjärrvärme. Lite beroende på hur fastigheten kopplats bort från fjärrvärmen kan vi estimera en ungefärlig återanslutningsavgift på omkring 10 000 – 20 000 kronor.
Jag har hört att fjärrvärmen tappar 50 procents effekt från att den lämnar centralanläggningen tills att den är framme hos slutkunden. Stämmer det?
Visst har vi förluster i distributionssystemet, men inte alls så höga som 50 procent.
Idag ligger vi på värmeförluster runt 10 % som ett snitt över året
Investeringskostnaden Frånluft, är den baserad på att alla byter ut och samma för Fjärrvärme, dvs går kostanden att påverka?
Prisexemplet i vår kalkyljämförelse bygger på individuella paketlösningar som behöver installeras i varje hushåll. Det framgår av den presentation från den 25 mars som finns längst ner på sidan.
Tillkommer installationskostnader för Fjärrvärme?
De priser vi beskrev som exempel, se presentationen från 25 mars längst ner på sidan, ingår installationskostnader.
Är fasta kostnaden för Fjärrvärme medräknad?
Ja den är medräknad och är 4150 kr/år. För en snittvillakund motsvarar det cirka 35 procent av årskostnaden.
Varför tror ni att kostnaden för fjärrvärme kommer att stiga mindre än elpriset?
Prisutvecklingen för elhandelspriset baseras på NASDAQs prognos för långsiktig elprisutveckling Fjärrvärmeprissättningen utgår från vår egen långtidsprognos som vi går igenom i den prisdialog vi arrangerar varje år.
Den lösning som ni pratade om som JM bygger idag i området, är detta en liknade lösning eller är det samma som de har?
De bygger med fjärrvärme och en ventilationslösning där man återvinner frånluft genom att växla den med tilluften. Detta kallas FTX ventilationslösning.
Hur framställs fjärrvärmen idag? Finns det risker med den typen av energikälla? Finns det alternativ som kommer i framtiden?
Idag framställs den fjärrvärme vi levererar till våra kunder av en mix av återvunnet restavfall från hushållsavfall, biobränslen samt restvärme från olika processer.
I framtiden ser vi en ytterligare förskjutning till en större andel återvunnen energi som vi också kan hitta lokalt i kommunen och kan möjliggöra genom att samverka med privata och offentliga aktörer som är verksamma i Sollentuna. Möjlighet att säsongslagra kommer också säkert bli en viktig del i denna framtida cirkulära lösning.
Kan ni nämna något om komfort. Antar att varmvatten värms momentant med fjärrvärme. Påverkar det annat så som till exempel luftfuktighet inne?
Det som framförallt påverkar är om man har ett vattenburet distributionssystem med exempelvis radiatorer jämfört med ett hus där man har elelement.
Här får man ofta lägre luftfuktighet i huset.
Vad anser Sollentuna kommun? Är de ok med att byta uppvärmning och koppla bort värmeåtervinningen? Behöver bygglov/anmälan göras?
Det krävs inte någon bygglovsanmälan till kommunen för en småhusägare
Från detta möte- hur går vi vidare och hur kommer detta drivas då det är många som är i tagen att byta/fundera?
Om ni som fastighetsägare är intresserad att gå vidare hör av er till oss enligt uppgifter på denna sida.
Vi har idag frånluftspumpslösning med elpatron och fjärrvärme från IVT sedan 2006. Det har varit en del reparations- och servicekostnader. Hur ser dessa kostnader ut för "växlare"?
Normalt sett är kostnaderna för en värmeväxlares drift och underhåll sett till ett 15-årsperspektiv mycket låga. Det man kan vilja göra är mer av karaktär att trimma och optimera anläggningen. Här kan vi erbjuda tjänster såsom Smart Värme som kan abonnera för 50 kr/mån.