Behöver man bygglov för att installera solceller?
I de flesta fall krävs inget bygglov för solceller i Sollentuna, men vi rekommenderar dig att kontakta kommunens avdelning för Samhällsbyggnad för att kontrollera vd som gäller för just din fastighet.
Passar solceller för alla tak?
De allra flesta hustak lämpar sig för solceller. Bäst förutsättningar har tak som riktar sig mot söder, men även tak som riktar sig mot öster och väster kan ge ett bra tillskott av el till ditt hushåll. Då den förväntade livstängden på våra solceller är på mellan 30-40 år bör taket vara i gott skick innan man påbörjar en solcellsinstallation. På Energirådgivningens Solkarta kan du se hur mycket sol som når just ditt tak och hur mycket el du kan få ut av att ha egna solceller.
Vad kostar det att installera solceller?
Priset för solceller varierar beroende på anläggningens storlek. För en takyta på 25 kvm är exempelvis den genomsnittliga investeringskostnaden 95 000 kr och för en takyta på 75 kvm är den siffran 215 000 kr. Du kan även få skatteavdrag på 20% för arbets- och materialkostnader, ett så kallat grönt avdrag. Kom ihåg att du också kan göra skatteavdrag på din överskottsel och få ersättning för den el du säljer vidare. Läs mer om det här.
Lönar det sig att ha solceller i Sverige?
Våra solpaneler är optimerade för att passa vårt nordiska klimat. Verkningsgraden på solcellerna är högre vid lägre temperaturer och de kan producera el även när det är lite molnigt ute. Även om dina solceller producerar mindre el än du behöver under vinterhalvåret kommer du sannolikt att få ett överskott av el under sommaren. Den elen kan du sälja vidare till oss och tjäna pengar på.
Kan jag lagra egenproducerad solel och använda på vintern?
Med ett hembatteri kan du korttidslagra egenproducerad el. Vanligtvis lagrar man solel från dagen som man använder när solen gått ner eller morgonen efter, innan solen gått upp. I ett hembatteri kan man lagra el i upp till några dygn.