Vi på SEOM arbetar för ett hållbart Sollentuna. Det gör vi bland annat genom att underhålla och förbättra infrastrukturen för säkra leveranser av el, fjärrvärme, vatten, avfall och stadsnät i Sollentuna. Du kan själv vara med och påverka både miljön och dina kostnader genom att sortera ditt avfall, planera din elförbrukning och använda vattnet på ett klokt sätt.
Från och med 1 januari 2025 justeras priset på fjärrvärme och elhandel. Avgifterna för VA, avfall, och elnät föreslås justeras enligt nedan.
Fjärrvärme
Priset på fjärrvärme höjs med 9 procent på det totala priset.
Prisjusteringen beror bland annat på:
fortsatt höga inköpskostnader av hetvatten orsakade av en dramatisk prisutveckling på bränslen som används för att producera fjärrvärme.
det ökade investeringsbehovet för att framtidssäkra infrastrukturen de närmaste åren
Småhus
För villakunder höjs priset med 9 procent och fördelas med 67 procent på energidelen och 33 procent på den fasta delen. För en typisk villakund innebär det en kostnadsökning på drygt 100 kr i månaden.
Företag, bostadsrättsföreningar och samfälligheter
För näringsidkare höjs priset med 9 procent och fördelas 67 procent på energidelen och 33 procent på effektdelen.
Den 1 januari 2025 höjs priset på fjärrvärme med 9%. För en typisk villakund innebär det en kostnadsökning på drygt 100 kr i månaden. Hur stor kostnadsökningen blir för kunder i flerbostadshus beror på hur föreningen väljer att fördela ut höjningen genom hyror och månadskostnad
Varför höjer ni priset på fjärrvärmen?
De främsta orsakerna till prishöjningen är:
fortsatt höga inköpskostnader av hetvatten orsakade av en dramatisk prisutveckling på bränslen som används för att producera fjärrvärme.
det ökade investeringsbehovet för att framtidssäkra infrastrukturen de närmaste åren.
Hur bestäms priset?
SEOM:s prissättning av fjärrvärme är kostnadsbaserad. Det innebär att alla kostnader för att bedriva verksamheten ska vägas in vid bestämning av en prisändring.
Hur ligger fjärrvärmepriset i Sollentuna till jämfört med andra kommuner?
För närvarande ligger prisnivån för fjärrvärmen i Sollentuna lågt i förhållande till andra kommuner i vår region. Enligt senaste Nils Holgersson-rapporten (oberoende aktör som jämför fjärrvärmepriser) så har SEOM det lägsta priset i Stockholmsregionen.
Hur står sig fjärrvärmen prismässigt i förhållande till andra sätt att värma upp sin bostad?
Om man jämför fjärrvärme med andra värmeproduktionslag och även beaktar tillgänglighet, flexibilitet och driftkostnader är fjärrvärmen ett mycket bra val på lång sikt.
Gör ni höjningen i vinstdrivande syfte?
Den här prishöjningen kommer inte ge oss någon ökad vinst – tvärtom. Vi har valt att inte föra över våra ökade kostnader på våra kunder utan tar en stor del själva. Det är just därför våra kunder fortsatt kommer ha det lägsta priset på fjärrvärme i Stockholm.
VA
I det förslag till VA-taxa 2025 som lämnas till kommunfullmäktige för beslut under hösten är brukningsavgiften oförändrad.
Hur hög är VA-avgiften i Sollentuna jämfört med andra kommuner?
De flesta kommuner i Sverige har redan genomfört eller står inför höjningar av VA-taxan. Sollentuna kommer även efter denna prisjustering vara en av de med lägst VA-avgift i länet.
Kan jag påverka min VA-avgift?
En del av VA-avgiften utgörs av en fast del, och en del utgörs av hur mycket vatten du förbrukar. Genom att använda dricksvattnet på ett sparsamt sätt kan du sänka din kostnad och gör samtidigt miljön en tjänst.
Går SEOM med vinst på VA-avgiften?
Nej. Verksamheten för vatten och avlopp är självfinansierad, vilket innebär att avgiften som tas ut ska täcka kostnaderna för att bygga och underhålla ett väl fungerande VA-nät. Verksamheten får inte gå med varken vinst eller förlust.
Avfall
Ny viktavgift för alla kunder Viktavgiften för hämtning av restavfall föreslås höjas med 50 öre till 6,50 kronor per kilo (5,20 kr exkl. moms).
Avgiften för hämtning av matavfall föreslås vara oförändrad och ligga kvar på 1 krona per kilo (0,8 kr exkl. moms).
Ny struktur för avfallstaxan för grundavgift Grundavgifterna justeras i struktur och avgiftsstorlek. För småhus med separata kärl (även sådana i BRF/samfällighet) justeras grundavgiften till 700 kr per år (ink. moms). Tidigare har grundavgiften för småhus i samfällighet/brf varit 470 kr (ink moms).
Flerbostadshus Grundavgiften för flerbostadshus föreslås höjas med 50 kronor per bostad och år till 520 kronor (416 kronor exl moms).
Hämtningsavgift för flerbostadshus justeras från 8 till 9 kronor (7,2 kr exkl. moms).
Småhus Småhus med separata kärl (som nu även kan vara i brf/samfällighet) får en grundavgift på 700 kr per år (ink. moms). Dessa har i tidigare taxa kategoriserats olika men faller nu under samma kategori.
Hämtningsavgift justeras med 1 krona till 12 kronor (9,6 kr exkl. moms)*. När kärl för rest- och matavfall ställs fram samtidigt betalar du som kund en lyftavgift istället för två.
*Även kunder i brf/samfällighet med enskilda kärl läggs om från regelbunden tömning till behovstömning och får en lyftavgift på 12 kronor (ink. moms).
Verksamheter Grundavgiften för verksamheter lämnas oförändrad. Hämtningsavgiften justeras med 1 krona till 9 kronor (7,2 kr exkl.moms).
Prisjusteringen beror bland annat på ökade entreprenörskostnader till följd av årlig indexhöjning gällande insamlingen som beräknar förändringar i t.ex. bränsle-, transport- och inköpspriser samt höjda kostnader för behandling av det insamlade avfallet.
Beslut om ny avfallstaxa kommer att fattas i kommunfullmäktige.
Vad blir priset för avfallshämtning nästa år?
Viktavgiften för hämtning av restavfall ändras från 4 till 6 kronor per kilo (inkl. moms). Avgiften för hämtning av matavfall är oförändrad, med 1 krona per kilo.
Då det nästa år blir obligatoriskt för alla att sortera ut matavfall tas abonnemang för osorterat avfall bort. Grundavgiften justeras till 640 kronor (inkl. moms) per år för hushåll och 840 kr (inkl. moms) per år för verksamheter.
Hur stor kostnadsökning blir det för mig?
En villa* med hämtning varannan vecka, vilket är det vanligaste upplägget, får en avgiftshöjning på ca 22 kronor/månad (ink. moms). En villa med fyra personer och hämtning varannan vecka får en avgiftshöjning på ca 33 kronor/månad.
Beslut om ny avfallstaxa kommer att fattas i kommunfullmäktige.
*Räkneexemplet baseras på 2,2 boende, vilket är medeltalet för hushåll i Sverige.
Vad beror prisjusteringen på?
Prisjusteringen beror bland annat på ökade kostnader för behandling och entreprenad. Dessa är i sin tur beroende av omvärlden (energipriser, transportpriser, inköp av delar och slitagematerial till fordon mm).
Går SEOM med vinst på avgiftshöjningen?
Nej. I alla Sveriges kommuner är avfallshanteringen avgiftsfinansierad. Verksamheten bygger självkostnadsprincipen, vilket innebär att avfallsavgifterna ska täcka hela kostnad för avfallshanteringen. SEOM får alltså varken gå med vinst eller förlust genom hämtningen av avfall.
Vad kan jag göra för att sänka kostnaden för min sophämtning?
Genom att sortera ut förpackningar och matavfall kan du sänka kostnaden för din sophämtning. För att uppmuntra till utsortering är nämligen hämtningen av matavfall billigare än restavfall – 1 krona respektive 6,5 kronor per kilo.
Förpackningar är dessutom kostnadsfritt att lämna på återvinningsstationen.
Elhandel
Den fasta avgiften höjs med 5 kronor i månaden till 40 kronor (32 kr exkl. moms). Det rörliga påslaget höjs med 0,4 öre/kWh till 4,5 öre/kWh (3,6 öre/kWh exkl. moms). Övriga avtalsvillkor förblir oförändrade.
Prisjusteringen är en följd av marknadsutvecklingen som lett till ökade risker och omkostnader det senaste året. Vi strävar fortsatt efter att hålla ett så lågt och konkurrenskraftigt pris som möjligt.
Du kan närsomhelst välja ett annat avtal eller säga upp ditt rörliga avtal med 14 dagars uppsägningstid. På den här sidan hittar du aktuella priser och information om våra elavtal.
Varför höjer ni priset på de rörliga avtalen?
Prisjusteringen är en följd av marknadsutvecklingen som lett till ökade risker och omkostnader det senaste året.
Hur står sig Sollentuna Elhandels fasta avgift och påslag jämfört med andra elbolag?
Även efter prisjusteringen ligger både vår fasta avgift och det rörliga påslaget under genomsnittet på marknaden.
Vad är påslag och fast avgift?
Påslag och fast avgift är det som Sollentuna Elhandel tar ut för att täcka sina verksamhetskostnader (personal, kundtjänst, IT-system, fakturering etc.)
Hur påverkar prisjusteringarna mig som har solceller?
Produktionsavdraget ligger kvar på 1,9 öre och konsumtionsavtalet blir 2,6 öre. Du behåller 1 öres rabatt.
Solcellskunder med konsumtionsavtal betalar fortsatt 0 kr i fast månadsavgift. Du behåller din nuvarande rabatt på ordinarie påslag med 1 öre/kWh. Påslaget på konsumtionsavtal höjs med 0,3 öre/kWh till 2,6 öre/kWh (exkl. moms).
Solcellskunder med produktionsavtal betalar fortsatt 0 kr i fast månadsavgift. Avdraget på produktionsersättningen kommer att vara oförändrat med -1,9 öre/kWh.
Elnät
Från den 1 januari 2025 föreslås att den fasta elnätsavgiften (grundavgiften) höjs med 7,8 procent och att effektavgiften höjs med 9,8 procent. Energiavgiften lämnas oförändad. Justeringen görs med anledning av ökade fasta kostander och myndighetsavgifter.
Beslut om ny elnätsavgift kommer att fattas av SEOMs styrelse senare i höst.
Vad består elnätsavgiften av?
Elnätsavgiften består av en grundavgift, en effektavgift och en energiavgift. Grundavgiften är kopplad till mätarsäkringens ampere-tal (A) medan effektavgiften baseras på hur du utnyttjar elnätet och energiavgiften på hur mycket el du använder.
Kan jag påverka min elnätsavgift?
Elnätsavgiften består av en grundavgift, en effektavgift och en energiavgift.
Grundavgiften går inte att påverka
Effektavgiften kan du i Sollentuna påverka genom att styra din elförbrukning till vardagar mellan klockan 19-07 samt helger då trycket på elnätet är som lägst. Då betalar du nämligen ingen effektavgift alls i Sollentuna.
Energiavgiften baseras på hur mycket el du förbrukar. Så ju mindre el du använder, desto lägre energiavgift betalar du.