Här har vi samlat frågor och svar gällande arbetena inom etapp 4 av ledningsarbetena för VA-anslutning Väsjön-Edsberg.
Återupptagande av arbetet
Under den tillfälliga byggpausen under hösten har fördjupade analyser genomförts och åtgärder vidtagits gällande bland annat trafiklösningar, bullernivåer och utemiljöer för barnen på Gärdesskolan och Mallas förskola. I januari 2025 kommer arbetena återupptas.
Ledningsarbetena mellan Väsjön och Edsbergsparken behöver genomföras. Projektet är av stor betydelse för att säkra upp vatten- och avloppsförsörjningen i både befintliga och nya bostadsområden i Sollentuna.
Det är schaktarbeten och markförstärkande arbeten som kommer påbörjas initialt. Detta sker parallellt med arbetet att iordningställa tillfälliga vistelseytor för Gärdesskolan och Mallas förskola pågår. Passagen som under byggpausen har öppnats mot den intilliggande skogsdungen kommer att finnas kvar fram till dess att de nya vistelseytorna är tillgängliga.
Arbete med spontning och sprängning kommer inte att påbörjas innan de tillfälliga vistelseytorna är färdiga.
Eftersom bullernivåerna under större delen av arbetet inte förväntas överskrida riktvärdena, kommer inga tidsrestriktioner att tillämpas i normalfallet. Vid normalfallet kan arbeten utföras klockan 07.00 - 19.00, vilket följer Naturvårdsverkets riktlinjer.
Vid arbete med högre ljudnivåer än normalfallet ska tillfälliga vistelseytor finnas tillgängliga för skolverksamheterna. Dessa arbetsmoment planeras också i ett nära samråd med skolverksamheterna.
Spontning
När man gräver djupt installerar man spont för att minimera påverkan på intilliggande mark och för att kunna arbeta säkert.
I projektet planerar vi att använda oss av två olika spontmetoder: borrad spont och vibrerad spont. Valet av spontmetod bestäms utifrån markförhållandena där sponten ska installeras. De spontmetoder som valts är de som bullrar lägst.
Markförhållandena och omkringliggande bebyggelse påverkar huruvida spontning behövs eller inte. Vid vissa markförhållanden går det att schakta och lägga ned ledningar utan att installera spont. Då behövs däremot ett större arbetsområde på grund av rasrisken nära schakten.
I det här projektet tar vi så liten yta i anspråk som möjligt med hänsyn till bostäder och skolor i närheten.
Inom projektet har vi vidtagit åtgärder för att minska störningarna så mycket som möjligt och för att hålla oss inom tillåtna gränser.
Störningar från byggarbetet upplevs väldigt individuellt och vi alla störs olika mycket av ljud och vibrationer. Vissa störningar går inte att undvika. Ledningsarbetena mellan Väsjön och Edsbergsparken behöver genomföras för att ersätta gamla ledningar och försörja nya bostadsområden. Etapp 4 är ett omfattande projekt som går genom ett tätt bebyggt område som medför utmaningar.
Flera åtgärder vidtas för att minimera buller. Bland annat är ett plank med bullerabsorberande material uppsatt runt arbetsområdet och maskiner som kan förses med bullerdämpande utrustning har det.
Bullermätare finns utplacerade på Gärdesskolan, Mallas förskola, Rudbecksskolan och på privata fastigheter i närområdet. Under projektets gång kan fler mätare komma att placeras ut kring arbetsplatsen. Mätvärdena följs regelbundet för att säkerställa att gränsvärdena efterlevs.
Ett egenkontrollprogram för projektet har tagits fram och godkänts av tillsynsmyndigheten. I detta framgår hur projektet ska följa de riktlinjer och krav som finns för bland annat buller och partiklar. Miljö- och hälsoskyddskontoret på kommunen är tillsynsmyndighet och kommer löpande följa upp att det efterlevs.
I projektet samarbetar vi med Nitro Consult som är specialiserade inom omgivningspåverkan som bland annat buller, vibrationer och sättningar. De ansvarar för mätningar, analyser och förslag på förbättringsåtgärder.
En annan viktig aspekt är att samordna projektet med skolans verksamhet för att planera arbetet och för att minska påverkan på barnens och personalens arbetsmiljö så mycket som möjligt.
Bergschakt och sprängningsarbeten
Längs ledningssträckan finns områden där det kommer att behövas sprängningsarbeten och bergschakt. Vid sådana arbeten är säkerhet vår främsta prioritet. Det krävs tillstånd som föregås av noggranna kontroller av polismyndigheten innan den typen av arbeten sker.
I samband med sprängningsarbeten finns alltid utsedd personal positionerad för att säkerställa att ingen obehörig tar sig in på säkerhetsområdet.
Säkerhet är vår främsta prioritet vid sprängningsarbeten och är hårt reglerad av lagar och föreskrifter. För att bedriva den typen av verksamhet krävs tillstånd som ges först efter noggranna kontroller utförda av polismyndigheten.
Sprängningen påbörjas när man säkerställt att säkerhetsområdet är utrymt, vilket i detta fall är ett område utomhus på 50 meter från själva sprängplatsen. Det är ingen fara att befinna sig närmare sprängplatsen än 50 meter inomhus. I samband med sprängning finns alltid utsedd personal positionerad för att säkerställa att ingen obehörig tar sig in på säkerhetsområdet.
Området där sprängningen ska ske täcks väl med så kallade sprängmattor. Dessa läggs över berget så att det inte ska uppstå att något splitter eller sten lämnar arbetsområdet.
Arbetet kommer även att planeras och genomförs i nära samråd med skolverksamheten.
Innan arbetena påbörjas görs flera förberedande kontroller av byggnader i närområdet. Bland annat besiktigas samtliga fastigheter och riskobjekt inom en omkrets av 100 meter från sprängplatsen. Vibrationsmätare monteras också på utvalda ställen för att regelbundet kunna följa upp vibrationspåverkan.
Damm och partiklar/luftföroreningar
Damm uppstår i huvudsak från transporter inom arbetsområdet när marken är torr. Det finns olika åtgärder att vidta för att minska mängden damm, bland annat kommer vi att bevattna marken, alternativt tillföra dambindande medel. Dessa åtgärder är även viktiga ur arbetsmiljösynpunkt för personalen som arbetar inom projektet och är något som alltid följs upp noggrant.
Vi har med hjälp av externa konsulter gjort bedömningen att arbetet kan genomföras utan att partikelnivåerna överskrider de riktlinjer som finns.
Projektet för tät dialog med tillsynsmyndigheten som godkänt det egenkontrollprogram som tagits fram för hur bland annat buller, vibrationer och partikelnivåer kommer att mätas och följas upp under arbetet.
Mätningar kommer att göras av partiklar, PM2.5 och PM10, samt kväveoxider NOx och NO2 för utomhusluften. Mätare är redan uppsatta och bakgrundsvärden studeras. Med hjälp av mätningar så kommer luftkvaliteten att följas upp och säkras för omgivningen kring byggarbetsplatsen. Tillsyn utförs av kommunens tillsynsmyndighet.
Fyra partikelmätare finns i Sollentuna som alltid mäter luftkvaliteten, vilket kommer att ge referensvärden sett till bland annat säsongsvariation av partikelhalter.
Vistelseytor Gärdesskolan/Mallas Förskolan
En del av den allmänna ytan, dungen, som vanligtvis nyttjas som komplement till skolgården behöver tas i anspråk under ledningsarbetena nu. Tillfälliga vistelseytor ska anläggas för Gärdesskolan och Mallas förskola.
Passagen som under byggpausen under höstern 2024 har öppnats mot skogsdungen kommer att finnas kvar fram till dess att de nya vistelseytorna är tillgängliga.
Placeringarna och utformningarna av de tillfälliga vistelseytorna är framtagna tillsammans med skolverksamheterna. Dessa ytor kan användas under hela byggperioden.