Så här kan du sänka dina elkostnader
Genom att se över din elanvändning får du bättre koll på vad som drar mycket el i ditt hushåll. Det är ett första steg till att leva mer energieffektivt. På Mina Sidor kan du följa din elförbrukning timme för timme för att se när elen används som mest hemma hos dig. Elpriserna styrs av tillgång och efterfrågan. Det innebär att vi får lägre elpriser ju bättre vi är på att hålla nere elförbrukningen.
Den billigaste elen är den som inte används
Det enklaste sättet att sänka dina elkostnader på är helt enkelt att använda mindre el. Det finns en hel del åtgärder du kan göra på kort sikt för att sänka din elförbrukning utan att tumma på bekvämligheterna allt för mycket.
Kyl och frys. Gamla vitvaror kan vara riktiga energitjuvar. En ny kyl eller frys drar ungefär 80% mindre el än en 15 år gammal. Mat som ska tinas upp från frysen kan med fördel tinas i kylskåp eftersom den bidrar till att hålla temperaturen i kylskåpet nere och mindre energi går åt till kylning. Ha dörrarna öppna så kort tid som möjligt för att inte släppa ut kylan och försäkra dig om att de sluter tätt.
Tvättmaskin och torktumlare. Tvätta först när tvättmaskinen är full, tvätta på lägre temperaturer och framförallt – häng upp din tvätt istället för att använda torktumlaren om du har möjlighet. Den kräver tre gånger så mycket energi som tvättmaskinen.
Diskmaskin. Att diska i diskmaskin kräver mindre energi än det varmvatten som behövs för att diska för hand. Men kör bara maskinen när den är full och använd eco-programmet.
Matlagning. Laga maten på spisplattor som passar kastrullen/stekpannan och stäng av fläkten när du är klar. Använd med fördel vattenkokaren för att koka vatten istället för på spisen.
Lampor och elektronik. Byt ut alla lampor till energisnåla LED-lampor och stäng av apparater som inte används, till exempel datorer och TV-apparater.
Golvvärme. Låt inte golvvärmen stå på i onödan och dra energi. Kanske kan du stänga av den när du åker hemifrån?
Se över ditt elavtal
För vissa kan det vara lönsamt med timprisavtal på elen. Det passar dig som har möjlighet att styra din förbrukning till de timmar på dygnet då elen är som billigast. Det gäller då att du har bra koll på elpriserna, din elförbrukning och har möjlighet att styra den. Läs mer om timpris på elen här.
Undvik Effektavgiften
Ett annat knep att sänka sin elräkning är att undvika effektavgiften. Det är den rörliga delen av elnätsavgiften och baseras på hur du utnyttjar elnätet. På helgfria vardagar kl 19-07 samt helger betalar du ingen effektavgift alls.
Effektavgiften beräknas i snitt på de tre högsta effekttimmarna på olika datum varje månad. Det betyder att du själv har möjlighet att påverka hur stor den blir. Ju färre effektslukande apparater du använder vardagar klockan 7-19, desto lägre blir din effektavgift. Om du tillexempel har många apparater igång samtidigt och dessutom laddar elbilen eller tappar upp ett varmt bad vid samma tidpunkt mellan klockan 7-19 på en vardag blir effekten hög. Då blir det troligtvis dessa timmar som din effektavgift beräknas på just den dagen. Läs mer om hur effektavgiften beräknas här.
Effektavgiften uppmuntrar hushåll att sprida sin elanvändning över hela dygnet. När många använder elen samtidigt blir nämligen belastningen på elnätet väldigt hög.
Funderar du över en större översyn av din energianvändning? På Energirådgivningen kan du få tips och råd.
Smart Värme Elprisstyrning
Smart Värme Elprisstyrning är en smart termostat som värmer din bostad när elpriset är som lägst samtidigt som du får en jämnare inomhustemperatur. Passar dig i villa med vattenburen uppvärmning.
Timprisavtal eller rörligt elavtal?
I takt med de ökade elpriserna ökar även intresset för timprisavtal på elen. Men hur skiljer det sig egentligen från ett rörligt elavtal?