Om efterfrågan på el är större än vad utbudet är vid en viss tidpunkt uppstår så kallad effektbrist. Då finns det helt enkelt inte tillräckligt med produktion eller import för att täcka behovet av el i Sverige. Kalla vinterdagar när elbehovet är stort och det inte blåser ute ökar risken för effektbrist.
I vinter är det dessutom andra faktorer som har lett till en förhöjd risk för effektbrist. Bland annat reparationerna av kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 och energibrist i Europa. Läs mer om det här.
Vad händer om elen inte räcker till?
I en situation med hög efterfrågan och låg tillgång på el kommer elpriset först att bli extremt högt, vilket i sin tur kommer att få konsumenter att minska sin elförbrukning. Om det fortfarande är obalans mellan efterfrågan och tillgång aktiveras de reserver som finns tillgängliga. Om detta ändå inte räcker till kan det bli aktuellt med bortkoppling av elen för att förhindra sammanbrott i elnätet.
Då väljer Svenska Kraftnät ut vilket geografiskt område som ska frånkopplas, hur mycket el som ska kopplas bort och hur länge. Svenska kraftnät ger sen order till nätbolagen om att genomföra frånkopplingen, vilket då ska göras inom 15 minuter.
Enskilda hushåll och verksamheter kan inte frånkopplas, utan det är elledningen i ett geografiskt område som frånkopplas. Prioriteringen av vilka elledningar som behöver kopplas bort görs enligt en metod utvecklad av Energimyndigheten som kallas Styrel.
Samhällsviktiga verksamheter som har stor betydelse för liv och hälsa och samhällets funktionalitet, t.ex. sjukhus, vårdinrättningar, livsmedelsbutiker, apotek och barnomsorg har högst prioritet och är de som frånkopplas sist.
Var förberedd
Som medborgare bör du alltid vara förberedd på ett längre strömavbrott. På MSB:s webbplats (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kan du läsa mer om du kan förbereda dig.
Genom att minska vår elförbrukning så mycket vi kan ökar vi chansen att elen räcker till i vinter. Beräkningar visar att om vi svenskar sänker elförbrukningen med 2% under den mest ansträngda perioden minskar risken för bortkoppling fem gånger!
Eftersom effektbrist uppstår när många använder elen samtidigt är det bra om du undviker att använda elen 07-19 då belastningen på elnätet är som högst. Då slipper du även effektavgiften.
Styrel kan sammanfattas som den planeringsprocess Energimyndigheten tillsammans med andra aktörer har tagit fram för att kunna prioritera samhällsviktiga elanvändare vid en manuell förbrukningsfrånkoppling (MFK) med syftet att lindra konsekvenserna i samhället.
För tillfället bedömer Svenska kraftnät att det finns en reell risk för effektbrist i södra Sverige, vilket betyder att vi kan tvingas koppla bort elen i Sollentuna. Risken är större vid kallare väder då fler använder mycket el och när det inte blåser ute. Då kan nämligen inte vindkraftverken producera någon el.
Svenska kraftnät väljer ut vilket geografiskt område som behöver kopplas, hur mycket el som ska kopplas bort och hur länge. Svenska kraftnät ger sedan order till elnätsföretag att de ska genomföra frånkopplingen och då ska detta göras inom 15 minuter.
Vad som händer vid en eventuell bortkoppling skiljer sig inte från ett vanligt strömavbrott. Avbrottet förväntas vara i ca 3 timmar. I värsta fall kan det pågå i ett par dagar till dess att det blivit balans mellan produktion och efterfrågan igen. Som medborgare bör du alltid vara förberedd på ett längre strömavbrott. På MSB:s webbplats (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kan du läsa mer om du kan förbereda dig.
Det är svårt att säga i förväg hur länge elen kommer att vara bortkopplad. Enligt Svenska kraftnät handlar det troligtvis om ett part timmar. I värsta fall kan det pågå i ett par dagar till dess att det blivit balans mellan produktion och efterfrågan igen.
Aktuell information och prognos om pågående avbrott kommer att finnas på sidan för driftstörningar.
Som medborgare bör du alltid vara förberedd på ett längre strömavbrott. På MSB:s webbplats (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kan du läsa mer om du kan förbereda dig.
På grund av säkerhetsskäl kan vi inte förvarna dig som kund innan elen stängs av. Men skulle vi hamna i det läget att det finns risk för effektbrist kommer Svenska kraftnät med stor sannolikhet se indikationer på det dagen före. Detta kommer då kommuniceras ut via media för att uppmärksamma allmänheten om läget.
Öppna inte kyl och frys i onödan så håller matvarorna längre.
Du har bara en begränsad mängd varmvatten från det att elen stängs av – använd det klokt.
Stäng in värmen - öppna inte dörrar och fönster i onödan!
Ta en vända i hemmet och stäng av spisplattor, vattenkokare, strykjärn och andra saker som kan utgöra en brandrisk när elen kommer tillbaka. Stäng även av saker som drar mycket el, t.ex. elbilsladdare, så att inte elnätet blir överbelastat så fort elen kopplas på igen.
Du behöver inte felanmäla strömavbrottet till SEOM.
Det viktigaste vid ett strömavbrott är att ha vatten, mat och värme och att kunna del av information från myndigheter och medier.
Vattenförsörjningen kommer inte påverkas av att elen stängs av i Sollentuna.
Saker som kan vara bra att ha hemma:
Mat som inte behöver tillagas eller tillgång till en grill eller stormkök
En powerbank för att kunna ladda din mobiltelefon
En batteridriven radio
Ficklampa och värmeljus
På MSB:s webbplats (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kan du få fler tips på hur kan förbereda dig.
Kommuner, statliga myndigheter, länsstyrelser och regioner arbetar tillsammans för att identifiera och planera hur samhällsviktiga verksamheter ska kunna prioriteras vid elbrist. Prioriteringen görs enligt en metod utvecklad av Energimyndigheten som kallas Styrel, så att el till största möjlighet ska kunna styras till prioriterade ledningar vid en effektbristsituation.
Enskilda hushåll och verksamheter kan inte frånkopplas, utan det är elledningen i ett geografiskt område som frånkopplas.
Vattenförsörjningen kommer att fungera som vanligt. Du kommer dock ha begränsat med varmvatten från det att elen stängs av så använd det klokt. Om du har fjärrvärme kommer varmvattnet inte att påverkas.
I Sollentuna får vi vårt vatten från Norrvatten. Norrvatten är prioriterade användare i Styrel, men har även reservkraft om de mot förmodan skulle drabbas av strömavbrott.
Din internetanslutning kommer inte att fungera om det blir strömavbrott. Även vissa kunder utanför nedsläckt område kan komma att drabbas om nätverkscentralen de är kopplade till ligger inom ett område utan el.
Internet via din mobiltelefon (ej wifi) bör fungera som vanligt även om det finns en risk att nätet blir överbelastat. Undvik därför att använda streamingtjänster under strömavbrottet.
Vid strömavbrott stängs värmen av för de allra flesta.
I vissa fall kan du med fjärrvärme fortfarande ha värme i din bostad. Men då gäller det att fjärrvärmen är strömsäkrad i din fastighet. Även om fjärrvärmen är en så kallad prioriterad elanvändare och fungerar som vanligt under ett strömavbrott så behövs det nämligen el till värmeväxlare och cirkulationspumpar för att du ska kunna ta emot fjärrvärmen. Hör med din fastighetsägare vad som gäller.
På MSB:s hemsida kan du läsa om hur du kan förbereda dig för om värmen stängs av. Förbered dig för kris
Den fasta telefonin kommer att fungera som vanligt.
IP-telefoni är strömberoende och kommer inte att fungera.
Mobilnätet kan påverkas om elen kopplas bort i ett område där det ligger mobilbasstationer. Är det en enstaka basstation som blir utan el har dock operatörerna möjlighet att styra om mobiltrafiken. Det finns också en risk att mobilnätet blir överbelastat av den ökade datatrafiken vilket kan leda till vissa störningar.
Frånkoppling av elen på grund av effektbrist är i regel inte grund för skadestånd. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.
Vård ska alltid kunna bedrivas på ett säkert sätt. Vård i hemmet är vårdgivarens ansvar, kontakta din vårdgivare för mer information.
Det finns en risk att kommunikationen mellan ditt hem och larmcentralen bryts under ett pågående strömavbrott.
Dina solceller kommer i regel inte att ge dig någon el vid ett strömavbrott eftersom växelriktaren stängs av automatiskt när elen går. För att du ska kunna få el från din solcellsanläggning under ett strömavbrott behöver du därför kunna lagra den el som produceras. Du behöver då dels batterier och dels behöver växelriktaren ha stöd för så kallad ö-drift.
Vid längre strömavbrott på minst 12 timmar i följd har du vanligtvis rätt att få avbrottsersättning. Men eftersom en bortkoppling av elen på grund av effektbrist kommer att vara beordrad och bortom vår kontroll så utgår ingen avbrottsersättning.
På Svenska kraftnäts hemsida finns fler frågor och svar om effektbrist. Läs mer här.
Läs mer om Styrel och förbrukningsfrånkoppling här.
På Sollentuna Kommuns hemsida kan du läsa om vad kommunen gör för att minska elförbrukningen och annan bra information om vad som gäller vid en kris.