Flexibel elanvändning

Flexibel elanvändning kallas också för efterfrågeflexibilitet. Det innebär att du anpassar din elanvändning efter elpriset och belastningen på elnätet. Genom att använda elen mer flexibelt bidrar du till ett mer hållbart elsystem och en bättre miljö samtidigt som du sänker dina elkostnader.

Därför behöver vi bli bättre på att använda elen mer flexibelt

Syftet med flexibel elanvändning är att balansera elnätet. För att elnätet ska fungera måste det nämligen hela tiden vara balans mellan hur mycket el som produceras och hur mycket el som används. Genom att använda elen när tillgången på el är hög och elpriset är lägre bidrar du inte bara till ett stabilare och mer hållbart elnät, utan också till omställningen från fossila till förnybara energikällor. På köpet får du lägre kostnader för både el och elnät.

Vad kan jag göra?

  • Skaffa timpris på elen: Ett rörligt timprisavtal på din el är en förutsättning för att du ska kunna sänka dina elhandelskostnader med flexibel elanvändning. Till skillnad mot ett rörligt elavtal (månadsmedel) kan du då dra nytta av att styra din elanvändning till de timmar då elpriset är lägre. Läs mer om timprisavtalet här.
  • Styr dina produkter: Har du produkter hemma som går att tidsinställa? Då kan du bestämma när på dygnet exempelvis värmepumpen, diskmaskinen eller elbilsladdningen ska starta så det blir fördelaktigt både för din egen plånbok och för elsystemet.
  • Sprid ut din elanvändning: Genom att sprida ut din elanvändning över dygnet och inte använda elnätet när det är så hårt belastat bidrar du till ett elsystem i balans samtidigt som du betalar en lägre effektavgift. I Sollentuna betalar du ingen effektavgift alls när du använder elen vardagar 19.00-07.00 och på helger. Läs mer om effektavgiften här.

Börja flexa!

På energimarknadsinspektionens (Ei) hemsida ei.se/kundflex kan du läsa om vad du mer kan göra för att använda elen mer flexibelt.