Vid ny- och ombyggnation är det viktigt att tidigt i projektet planera för avfallshanteringen och säkerställa att tillräcklig yta finns. Kontakta oss i ett tidigt skede för att säkerställa att er planerade avfallshantering kommer att fungera. På den här sidan hittar du information om vilka regler som finns och vad som är viktigt att tänka på.
För insamlingen av avfall rekommenderar vi i Sollentuna att i första hand använda mekaniska system som sopsug och krantömda behållare. Den typen av lösningar är yteffektiva och går att anpassa för att passa i omgivande miljö. Läs mer om det här.
Regler och riktlinjer
Det är också viktigt att stämma av att planerade avfallsbehållare och insamlingssystem är av den modell som används i kommunen. För avfallshämtning gäller Kommunens regler för avfallshantering, Kommunens tekniska handbok (främst kapitel 4, Gator och vägar) och Handbok för avfallsutrymmen, där krav och rekommendationer för en god avfallshantering är sammanställda.
De viktigaste punkterna att tänka på inför er avfallshantering kan du läsa om nedan:
Vägbredd
Vid körning på enkelriktad väg ska bredden vara minst 3,5 meter. I kurva krävs extra bredd för överhäng - minst 4,5 meter.
Vid körning dubbelriktad väg, minst 5,5 meter.
Vid tömning, minst 4 meter fritt utrymme i bredd.
Vid körning, fri höjd 4,7 meter.
Vändmöjlighet om genomfart saknas (backning är inget körsätt)
Om genomfart saknas ska vändplan finnas, minst 18 meter i diameter samt 1,5 meter fri remsa runt för överhäng.
T-vändning, minst 15x3,5 meter samt 1 meter fritt utrymme (se bild, kapitel 7 i Handbok avfallsutrymmen).
Lutningar vägar
För körning och angöring, riktvärde max lutning 5% (1:20) med god väghållning.
Angöring kranbil max lutning 7%.
Lastplats för sopbilen utanför miljörum/avfallsbehållare behövs där parkering vid hämtning stör övrig trafik.
Angöringsplats ska vara plan och hårdgjord och ha nedanstående mått för respektive typ av behållare, läs mer i Handbok för avfallsutrymmen, kapitel 7.
Kärlhämtning: minst 3,5x15 meter, fri höjd 4,7 meter.
Markbehållare: minst 4x15 meter, fri höjd 10 meter.
Container: 4,6x18 meter, fri höjd 10 meter.
Angöringsplats ska vara skyltad med "P-förbud mån-fred kl 07-17".
Dragväg mäts från aktuellt kärl till aktern på sopbilen. Vid miljörum mäts dragvägen från centrum av rummet till akter sopbil. Dragvägen bör vara så kort som möjligt, max 10 meter.
Bredd: Minst 1,2 meter. Om dragväg ändrar riktning; 1,35 m.
Underlag dragväg: Plan och hårdgjord.
Kom ihåg att förse dörrblad med dörrstopp, ta bort trösklar eller förse befintliga trösklar med ramp och att fasa av eventuella trottoarkanter eller förse dem också med ramp.
Lutning: Max 1:12, bör ej överstiga 1:20 vid nybyggnation.
För verksamheter som genererar stora mängder mat- och restavfall rekommenderas separat utrymme där verksamheternas avfall kan skiljas från hushållens. Mat- och restavfall i verksamheter hämtas minst 1 ggr/vecka.
Utöver mat- och restavfall ska även möjlighet till sortering av grovavfall, elavfall, förpackningar och returpapper möjliggöras inom fastigheten.
Miljörum/antal sopkärl dimensioneras utifrån hämtning av mat- och restavfall från flerbostadshus, 1 ggr/vecka.
Kranbehållare för restavfall dimensioneras utifrån tömning 1 ggr/vecka. Tätare tömning erbjuds inte. Matavfall hämtas vanligen i kärl om 140 L men kan också hämtas i markbehållare eller annan behållare efter godkännande av SEOM. Observera att lås kan krävas.
För dimensionering, se Handbok för avfallsutrymmen, kapitel 8. Fastighetsägaren ansvarar för att tillräcklig yta avsätts.
Vid ny- och ombyggnation är det mycket viktigt att beakta räddningstjänstens riktlinjer och rekommendationer för en brandsäker avfallshantering. Brandkåren Attunda kan konsulteras i enskilda ärenden. Det finns också framtagen vägledning för placering av sopkärl här.
Avfallshämtning före och under byggtid
Även under byggtiden uppstår det avfall som vi ansvarar för att hämta. Det handlar till exempel om matavfall och städsopor från byggbodar. Avfallsbehållare töms på plats där sopbilen har åtkomst till dem utanför byggområde.
Kontakta oss via e-post [email protected] så att vi kan ge råd kring var avfallskärlen ska placeras.
Kontakta oss
Kontakta oss i ett tidigt skede innan ni ansöker om bygglov. Då kan vi säkerställa att er tänkta avfallshantering följer alla riktlinjer och krav. Du når oss via [email protected].