Ett hållbart julfirande

Julen är en högtid för värme, omtanke och tid med nära och kära. Vi vill gärna inspirera till ett julfirande med omtanke även om miljön. Här delar vi med oss av tips på hållbara julklappar, reder ut hur presentpapper egentligen ska sorteras och vad du ska göra med granen när julen dansas ut.

Årets julklapp är något hemstickat 

Att göra egentillverkade presenter blir ofta mer personligt och uppskattas av många. Och bra för både planeten och plånboken. Begagnade julklappar är ett annat alternativ. Att ropa in något på en auktion, hitta en begagnad möbel eller få tag på ett eftertraktat vintage-plagg är ett annat sätt att göra julklappen personlig.

Skapa egna julpynt är en trevlig aktivitet att göra ihop med nära och kära under adventsfikat. 

Klimatsmart julbord

Köp inte mer mat än du behöver och frys in resterna. Fundera en extra gång om rödkålen eller syltan verkligen äts upp. Varför inte prova något nytt på julbordet istället? Att byta ut kötträtter med växtbaserade alternativ är bra både för planeten och är nyttigt. Och använd resterna! Gör skorpor av lussebullarna. Skinkan kan gå i en pasta eller på pizzan. Bakad potatis med en laxröra på den överblivna laxen är riktigt gott!

Men visst blir det lite matavfall. Var noga med att sortera ut matavfallet och lägg det i papperspåsen från SEOM och sedan i det bruna kärlet. Överbliven julmat omvandlas till biogas och biogödsel. Så när du slänger den i matavfallssorteringen kommer den ändå till nytta. Det är bra!

Minska det osynliga avfallet

Ett av de stora hoten mot vår miljö är framställningen av nya saker och det så kallade osynliga avfallet som uppstår vid tillverkningen. Att konsumera mindre och medvetet är att göra miljön en tjänst. Varför inte ge bort något begagnat eller en upplevelse istället för att köpa nytt?

Är något trasigt – fundera gärna över om det kan gå att laga innan du köper nytt. Att ge nytt liv till något som är trasigt eller slitet genom att lappa och laga ger ofta en bra känsla i magen. Förutom att du gjort miljön en tjänst sparar du pengar och kan känna dig stolt över ditt hantverk.

Sortera skräpet

När du byter batterier i leksaker och glödlampor till adventsljusstakarna är det viktigt att det sorteras ut och läggs i rätt behållare. Den sortens avfall innehåller nämligen farliga ämnen som behöver tas om hand på särskilt sätt och ska inte läggas i den vanliga soppåsen. Olika gasbehållare ska lämnas som farligt avfall, då de kan explodera och skada de som hanterar våra sopor.

En liten sorteringsguide

  • Snöre: restavfall (vanliga soppåsen)
  • Presentpapper: pappersförpackningar
  • Tejp: restavfall (vanliga soppåsen)
  • Värmeljus: koppen (om den är av metall) ska sorteras som metall. Ta bort vekeshållaren i botten och sortera som restavfall i den vanliga soppåsen, liksom överblivet stearin.

Platta till förpackningarna så tar de mindre plats. Det brukar bli fullt i containrarna kring jul. Det är inte tillåtet att lägga förpackningar utanför containrarna om de är fulla. På FTI:s hemsida kan du se tömingstillfällen för den återvinningsstation du tänkt lämna till – så du minskar risken för fulla behållare.

Låt granen sprida värme efter jul

Efter varje jul gör de svenska hushållen sig av med omkring tre miljoner granar. Se till att lämna din gran på rätt plats när julen ska dansas ut så att den kan komma till nytta en sista gång. Granar som lämnats in på rätt sätt förvandlas till fjärrvärme och el. En gran kan till exempel ge el som räcker till att köra fyra fulla tvättmaskiner. Om alla kasserade granar i landet eldades i värmeverk skulle de kunna värma 1 200 villor under ett helt år.

Du kan alltid lämna in din gran, tom på pynt, på någon av SÖRAB:s återvinningscentraler eller till den mobila återvinningscentralen som tar emot julgranar vid sitt första besök i januari.

Här hittar du turlistan för den mobila återvinningscentralen. Den står uppställd ungefär en gång i månaden hela året, så nyttja den även andra tider. 

Vissa idrottsföreningar hämtar också upp julgranar mot en liten avgift.

Stoppa fettpropparna

När matolja, smör och stekfett hälls i avloppet bildas fettproppar när det kyls ned och stelnar. Det orsakar stopp i avloppsledningar, problem i pumpstationer och leder till onödiga kostnader.

Som tur är går det enkelt att förebygga fettpropparna. Små mängder matfett samlas upp med hushållspapper som du sedan lägger i matavfallspåsen. Större mängder olja kan du samla i en flaska/burk som du sedan lämnar in till återvinningscentralen eller den mobila återvinningscentralen.